Onze interesse in de geschiedenis van Giethoorn en de passie voor het brouwen van speciaalbier hebben we samengevoegd in ons bier. 

Maak kennis met ons historisch lekkere streekbier!

 

"Mooie Machteld" Tarwe bier

Het eerste biertje wat kleinschalig in productie is gebracht is een lekkere doordrinker. Dit biertje is als een zonnetje in je glas. Het is een goede dorstlesser voor zwoele zomerdagen, lekker voor samen op een terras of in alle rust in je eigen tuin. Het biertje heeft een heerlijke smaak met een bittertje van de hop en een vleugje kruiden. Voorzien van haar twee vingers schuim is dit een lekker bier om ijskoud te drinken.

Weetje!

De naam is bedacht met een knipoog naar het verleden, want toen woonde  jonkvrouw Machteld, de dochter van een rijke adelijke familie op het slot "De Dahlhof", in het Gieters "De Delhof".  Ja, er stond een heus slot in de Gieterse polder  tegenover de Deukten. In 1700 is het afgebroken en vele jaren later zijn er nog stukken fundering gevonden wat aangaf dat het slot een grote omvang had.  Het leven van de laatste bewoners bestond uit rijkdom en rampspoed, zoals het een echte kasteelroman betaamt! Het slot is  allang verdwenen, maar de legende leeft voort...    De hele legende is te lezen op www.mijnstadmijndorp.nl

Vanaf heden  ook verkrijgbaar bij  Cafe/Restaurant de Otterskooi in Giethoorn, met een heerlijk terras aan het water!

 

 St. Marten's Tripel

Dit is een zwaar bier met hergisting op de fles. Ze heeft een volmoutig karakter, een kruidig aroma van koriander en een ferme afdronk door de pittige hop bitters, natuurlijk voorzien van een volle schuimkraag.  Serveer het bij voorkeur in goed gezelschap, bij 8 graden en in een mooie bokaal. Drink deze tripel met mate want ze gaat er met gestrekt been in!

Weetje!

De naam verwijst naar de eerste bewoners van Giethoorn, de Flagelanten, die rond 1200 de moerassen en wildernissen met noeste of woeste arbeid ontgonnen door turf te graven en het land  te kunnen bewerken voor landbouw. De Bisschop van Utrecht David van Bourgondië sprak zijn waardering uit en gaf ze de naam St. Marten's Luiden, genoemd naar St.Martines, toendertijd een geëerbiedigd patroon in deze streek. Ze kregen het recht om het land te bewerken en bezittingen te hebben. Maar ook plichten om jaarlijks een deel van de oogst en de turf af te staan aan de Bisschop. Dankzij dit volk is deze streek, waar eigenlijk geen hond dood gevonden wilde worden, uitgegroeid tot ons bijzondere waterdorpje.